AZ ELSŐ ÁLLÁSINTERJÚ DIPLOMÁSAN

2018.09.27

Milyen kérdések lesznek az interjún? Kikkel fogsz találkozni? Hogyan készüljek? Beszélnem kell angolul is..? Ezek az első kérdések amik az interjú során mindenkinek eszébe jutnak. Amikor kikerülünk egyetemről,főiskoláról eljön az idő hogy állást keressünk. Ugyan a főiskola ideje alatt sokan gyakornokoskodunk, de azokat az gyakorlati interjúkat nem lehet összehasonlítani, az első éles, "nagy" interjúval, amikor már nem csak a gyakorlati hely miatt kell dolgoznunk. Friss diplomásként az önéletrajz írása is nehézkes, erre majd később kitérek, hogyan írj friss diplomásként önéletrajzot..Ha kíváncsi vagy, hogyan küzd le az interjú okozta stresszt, olvasd tovább!

HOGYAN KÉSZÜLJ AZ INTERJÚRA?

Először is fontos a magabiztosság!
Tud hogy mit akarsz mondani, tud hogy mivel szeretnéd elkápráztatni, és lenyűgözni a jövendőbeli munkavállalódat! Az erősségeidet emeld, ki amiben jó vagy, példákkal támaszd alá, hogyan oldod meg a konflitktus helyzetet! Ne arra térj ki hogy mit nem tudsz, a hangsúlyon az legyen mit tudsz te, te miért vagy az ideális jelölt. Az interjún jobb esetben a HR vezeti, ő tesz fel tematikus kérdéseket, általában a munkádat illetően, előző tapasztalataidra kíváncsi, ott mit tanultál, és a választott pozícióban hogyan tudod ezt kamatoztatni.

Az első és legklasszikusabb, számomra legszimpatikusabb amikor nem kérdeznek, hanem elmondják hogyan fog zajlani az interjú. Ez nagyban megkönnyíti a helyzeted, hiszed egy jó HR mint egy mediátor van bent, és felügyeli a történéseket, és persze ezzel együtt minden apró rezdülésedet. Elmondja mi miután fog következni, HR kéri hogy mutatkozz be, ezáltal emeld ki az általad fontosnak tartott képességeidet, mit tanultál ez előző pozícióban levő idő alatt(a gyakornoki idő is munka!) , majd elmondja a munkáltató kit keresnek, és miért, mik lesznek a feladataid,kinek fogsz a riportálni a munkádat illetően. Ezáltal egy könnyed beszélgetés alakul ki, majd esetleg a végén angolra/németre váltotok. Itt nem kell rögtön business englishre gondolni. Csak a klasszikus kérdések, mit dolgoztál előző munkahelyeden, mi a hobbid, mesélj magadról. Középvezetői pozíció alatt az angol interjúk nem business specifikusak.

Néhány klasszikus interjús kérdés, ami miközben mesélsz magadról, be-be ékelnek a kötetlen beszélgetésre: 

  •  Mit jelent számodra a siker?
  • Számodra milyen az ideális munkáltató?
  • Mi volt a legutolsó konfliktus helyzeted és hogyan oldottad meg?
  • Számodra mik a nehézségek a jelenlegi munkahelyeden?
  • Mi volt életed legnehezebb döntése?
  • Milyen a jó beosztott,felettes viszony?
  • Mire vagy legbüszkébb az életedben?
  • Mi motivál?
  • Miért szeretnél nálunk dolgozni?
  • Milyen negatív tulajdonságaid vannak?

Ezek a legegyszerűbb és legáltalánosabb kérdések, de ha felvagyunk készülve a válaszokra, hogy mit akarunk mondani, akkor magabiztosan és egyértelműen tudunk az kérdésre válaszolni. Egy klasszikus beszélgetős interjún, egyik fél sem a másik gyengeségeire kíváncsi! Egy interjút úgy kell felfogni, mit tudsz, mivel tudsz te többet mint a többi jelentkező! Nem arra, hogy te még soha nem használtál Microsoft rendszereket. Amenyiben pedig a munkahelyeden 90%-ban kellett használnom úgy emeld ki, támaszd alá példával, hogy új függvényeket találtál ki előző munkád során.

MELYEK A JÓ VÁLASZOK?


Ami Te vagy, ha nem szeretsz monoton munkád végezni, ne mond! Magadat és a munkáltatót is becsapod! Hogyan legyél magabiztos az interjún? Készülj fel, számomra mindig ez volt a leghasznosabb.


HOGYAN KÉSZÜLTEM FEL?

Pozíció leírást, amit találtam,Linkedin,Profession..bárhol ahol éppen aktuálisan állást kerestem, átolvastam, elemeztem mi-mit jelenthet.Egy példa, PO rendszerezés.. fogalmam sem volt mi az a PO, de amint rákerestem a business világában, hogy egy Purchase Ordert jelent, már is volt róla fogalmam. A pozíció leírásban láthatjuk mik az elvárások a mukaválalló felé, itt jön az a rész h főiskolai végezettség stb..Az alábbi pozíció leírásból, megtudhatjuk, hogy egy monoton,precíz, önálló munkavégesre alkalmas kollegát keresnek. Az interjú során fűzzük bele a bemutatkozásunkban, hogy nem zavar minket ha egyedül kell dolgozni, szereted ha magad körül rend és nyugalom van a mindennapi életben is. Szeretsz számítógép előtt dolgozni, és nem okoz nehézséget ha egy helyre kell koncentrálni.

A második nagyon fontos rész, egy kis cég ismeret. Mivel foglalkozik a cég, mióta van jelen az országban, kik a partnerek. Fontos hangsúlyoznom, hogy az interjún kérdezz! Bátran! :) de tényleg bátran, kik a vezetők, mióta dolgoznak itt? Jó a csapatszellem? 

Friss diplomásként, emeld ki a tantárgyakat amiket tanultál, szeretik hallani a munkáltatók is h nem a papírod van meg. Gondolok itt olyanra hogy statisztika órán, sok excel feladatot kellett megoldani, és a gyakorlati helyemen már nem voltak a függvények újak, és kamatoztatni tudtam a biztos excel tudásomat már első napokban. Hidd el minden munkáltató arra vágyik, hogy azt mond el amit tudsz!! :)

Remélem tudtam segíteni, első és legfontosabb, magabiztosság.
Itt most magadat kell eladod, egy óra alatt!

Sok sikert,

𝒹𝒾𝓃𝓈𝓏𝓎